abstract-blur-bright-209513
szeptember 26, 2018 Főoldal, Hírek

Kaposváron hamarosan a használt sütőolajért is házhoz mennek.

Magyarországon eddig nem volt megoldott hatékonyan a lakossági használt sütőolaj és zsiradék begyűjtése, elhelyezése és feldolgozása. A hulladékudvarokban és a MOL-kutak egy részénél ugyan le lehet adni ezt a fajta hulladékot, és bioüzemanyagot állítanak elő belőle, de a lakossági használt sütőzsiradékoknak így is több, mint 95%-a vagy a szennyvíztelepeken, vagy a hulladéklerakókban, vagy egész egyszerűen a földre kiöntve végzi.

Így károsítja a környezetet a használt sütőolaj

Ez azért nagy probléma, mert a sütőolaj igen káros a környezetre. Nehezen bomlik le, és gátolja a földben, a vizekben zajló természetes folyamatokat. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Gátolja a talaj légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását. Megakadályozza a növények gyökérzetének tápanyag- és vízfelvételét, illetve gyökérlégzését. A természetes vizekbe kerülve pedig akadályozza a vízfelület oxigéncseréjét és növeli a víz biológiai oxigénigényét is.

Ezért különösen fontos a használt sütőolaj szelektív gyűjtése és megfelelő feldolgozása. Amennyiben a használt sütőzsiradékokat bioüzemanyaggá alakítják át, egy környezetileg káros hulladékfajta megszűnik és helyette egy megújuló forrásból származó, kedvező tulajdonságú üzemanyag, energiahordozó keletkezik oly módon, hogy nem veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot.

A bioüzemanyag előnyei

A használt sütőolaj újrahasznosítása nemcsak a környezeti terhelést csökkenti, hanem könnyen előállítható belőle környezetbarát üzemanyag is, mely  hozzájárul az üvegházhatás csökkentéséhez, nem veszélyezteti a táplálékláncot, csökkenti a mezőgazdasági célra is felhasználható elsődleges alapanyagok biodízelben történő felhasználási arányát, nem avatkozik bele a mezőgazdaságba, alacsony a kéntartalma, valamint a biodízel előállítása nem járul hozzá a globális felmelegedéshez olyan mértékben, mint a dízel előállítása. Emellett a biodízelnek alacsonyabb a szén-monoxid, a nem elégetett szén-hidrogén és a szemcsés anyag kibocsátása, mint a dízelé. Elegyítve pozitívan befolyásolja a dízel tulajdonságait is. Nem utolsó sorban a biodízel alkalmazása hozzájárul Magyarország az EU irányába tett kötelezettség-vállalásainak teljesítéséhez is, így a bioüzemanyag célú alapanyagok használatához.

Házhoz mennek a használt sütőolajért

Az NHKV Zrt. ezért kidolgozott egy olyan begyűjtési rendszert, mely a regionális hulladékgazdálkodókkal és a területileg illetékes Önkormányzatokkal együttműködve megoldást kínál a használ sütőolaj problémájára. A programot elsőként Kaposváron tesztelik, ennek keretében minden lakás, illetve családi házas háztartás kap egy-egy minimum 3 literes gyűjtőedényt, amelyben 1-2 hónap alatt keletkező, használt sütőolaj és zsiradék fér el. Az edény szagzáró, hőálló, hőszigetelt fogórésszel rendelkezik, és egyszerűen azonosítható. A társasházak lépcsőházaiba egy 50-60 literes intelligens gyűjtőedény kerül telepítésre, melybe a lakosok bele tudják önteni a 3 literes edényben összegyűlt sütőolajat.  A társasházi gyűjtőedényekbe olyan eszközt építenek, mely méri a tartály telítettségét, és az adatokat egy központi szerverre továbbítja. Az edényekbe szerelt azonosítók segítségével megvalósítható a bejelentés alapú ürítés is akár mobil applikációval támogatva.

Kaposvár, melynek lakossága mintegy 64.000 fő, a háztartások száma pedig 24.949 darab, a rendszer tesztelésére minden szempontból ideális helyszín. A gyűjtésre a város teljes területén lesz lehetőség.

A családi házas övezetben a sütőolaj gyűjtése ugyanúgy történik, mint a többi szelektív hulladéké: a lakók kiteszik az utcára a gyűjtőedényt, és azt a gyűjtőkocsi elszállítja, a háztartás pedig ismét egy beazonosított csereedényt kap. A gyűjtés gyakorisága várhatóan 1-2 hónap lesz.

Ami a társasházakat illeti: itt is minden lakás külön edényt kap, ugyanakkor minden lépcsőháznak lesz egy közös gyűjtőedénye is, kivehető tartállyal. A tartályokat elsősorban a telítődés függvényében, várhatóan havi rendszerességgel szállítják majd el, cseretartály biztosításával.

Kép forrása: pexels.com